Yrityksen visuaalinen identiteetti Yrityksen visuaalisella identiteetillä tarkoitetaan tapaa, jolla yritys käyttää nimeään, logoaan ja liikemerkkiään, värejä, typografiaa, sloganiaan ja muita graafisia elementtejä viestittääkseen filosofiaansa ja persoonallisuuttaan. Yrityksen viestintää, tyyliä ja visuaalista linjaa suunniteltaessa on tiedettävä mitä yritys haluaa olla ja mitä se haluaa viestittää. Kun nämä asiat tiedetään, voidaan päättää miten tähän tavoiteltuun yrityskuvaan ja sitä tukevaan viestintään voidaan vaikuttaa visuaalisin keinoin. Yrityksen visuaalisen identiteetin muodostavat elementit ovat:
Tämän lisäksi voidaan määritellä yritykselle yrityksen äänensävy (tone of voice). Yrityksen äänensävyllä viitataan kaikkeen kirjoitettuun tekstiin olipa sitten kyse verkkosivusta, sosiaalisesta mediasta, sähköposteista tai myyntiesitteista. Yrityksen visuaalisen identiteetin tärkeimmät tehtävät:
1. Yrityksen nimi: Yrityksen nimi on lähtökohta, josta visuaalinen suunnittelu alkaa. Nimen voi sanoa olevan yritystunnuksen visuaalista hahmoa tärkeämpi, koska sillä on enemmän tilaisuuksia esiintyä kuin visuaalisella tunnisteella. Nimi luo parhaimmillaan mielikuvan yrityksen toimialasta, tuotteista, toimintatavasta ja tyylistä. Tärkeänä pidettyjä asioita suunniteltaessa yritykselle nimeä:
2. Yrityksen logo: Logolla tarkoitetaan yrityksen nimen kirjoitusasua (Coca Cola), liikemerkillä yritystunnuksen kuvallista osuutta (Apple, Nike, McDonalds…). Tunnisteena yritys voi käyttää pelkkää logoa, logon ja liikemerkin yhdistelmää tai näiden välimuotoja. Usein puhutaan kuitenkin logosta, kun tarkoitetaan yleisesti ottaen yrityksen nimen ja siihen mahdollisesti liitetyn kuvallisen tunnuksen yhdistelmästä. Logo kiinnittää kuluttajan huomion paremmin kuin pelkkä nimi. Huolella suunniteltu logo on yksilöllinen, pitkäikäinen, persoonallinen ja selkeä – ajasta ja trendeistä riippumaton. Yrityksen logoa suunniteltaessa on huomioitava:
3. Yrityksen slogan Yrityksen sloganin tarkoitus on kertoa asiakkaalle pähkinänkuoressa millaisesta yrityksestä, tuotteesta tai palvelusta on kyse ja siitä miten asiakas hyötyy yrityksestäsi ja sen tuotteista/palveluista. Lause toimii, jos se onnistuu kertomaan palvelun hyödyt potentiaalisen asiakkaan ymmärtämällä tavalla ja luomaan siitä positiivisen mielikuvan Sloganin suunnittelun lähtökohtana on liikeidean tunteminen, tavotteiden määrittäminen ja kilpailijoiden käyttämien sloganien kartoitus. Parhaimmillaan slogan jättää hyvinkin voimakkaan muistijäljen, jonka ainoana tehtävänä on lisätä kauppaa. Hyvä slogan on:
4. Yrityksen typografia (kirjaintyypit) Typografia on kirjaimien avulla tapahtuvaa vaikuttamista viestin havaitsemiseen, luettavuuteen ja ymmärretyksi tulemiseen. Typografia on puhutun kielen visuaalinen muoto, joka antaa tekstille ulkoasun. Selkeällä typografialla on suuri merkitys kohderyhmän saavuttamisessa ja kiinnostuksen herättämisessä. Typografia tukee viestiä ja tuo sisältöön sille sopivan merkityksen ja painoarvon. Yhtenäiseen, hallittuun visuaaliseen viestintään kuuluu aina selkeä kirjaintyyppien käyttö. Hyvä typografia:
5. Yrityksen värimaailma Värit viimeistelevät ilmeen. Ihmiset huomaavat värit herkemmin kuin muodot, ja ihmiset myös muistavat värit pidempään. Värillä on tunteellisia, psykologisia ja kulttuurillisia ulottuvuuksia, jotka voivat auttaa tai estää kommunikointia siksi on hyvä tuntea myös väreihin liittyvät mielikuvat. Tietyille tuotteille ja toimialoille on vakiintunut yleensä oma värimaailmansa. Tunnetuimpia ”tuotevärejä” ovat esimerkiksi Coca-Colan punainen ja suomalainen Fazerin sininen. Värejä voi käyttää myös tarkoituksella shokeeraavasti, jolloin haastetaan alan perinteiset värivalinnat ja luodaan erilaistavaa kilpailuetua. Tärkeintä kuitenkin on, että värit kuvastavat brändin persoonaa. Värien tehtävät:
6. Yrityksen valokuvamaailma Kuvien valinta on tärkeä osa yrityksen visuaalista ilmettä ja tukee yrityksen arvomaailmaa ja persoonaa. Valokuvat määrittelevät sen millaisia tunteita ja mielikuvia yrityksestäsi haluat viestittää. Mainokset joissa on paljon kuvia, tuottavat ihmisten mielessä enemmän mielikuvia kuin vastaavat tekstiä sisältävät mainokset. Kuvamaailman tulisi tukea yrityksen brändiä. Miksi valokuva?
7. Yrityksen visuaalinen arkkitehtuuri Visuaalinen arkkitehtuuri lasketaan osaksi yrityksen visuaalista identiteettiä, jolloin esimerkiksi yrityksen toimitilojen väri- ja muotomaailma suunnitellaan vastaamaan yrityksen visuaalista ilmettä. Esimerkiksi Adidas on luonut toimistonsa showroomiksi, näyttäen laajan kattauksen mallistostaan. Tämä auttaa sekä työntekijöitä, että toimistolla vierailevia asiakkaita sisäistämään brändin ytimen. 8. Yrityksen graafinen ohjeisto
Yrityksen tulee hyödyntää johdonmukaisesti visuaalisen ilmeen ohjeistusta kaikissa materiaaleissaan (nimi, logo, värit, typografia, käyntikortit, mainonta, tuotepakkaukset, kulkuneuvot, toimitilat jne.), jotta yrityksestä muodostuu yhtenäinen kuva. Graafinen ohjeisto kertoo yrityksen tarinan, tärkeimmät ominaisuudet, äänensävyn ja ohjeistaa visuaalisten tunnisteiden käytön. Se kertoo rajat ja vapaudet. Mitä selkeämpi ja yhdenmukaisempi visuaalinen identiteetti on kaikessa sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä, sen paremmat ovat yrityksen mahdollisuudet erottua ja menestyä. Kun visuaalinen ilme on määritelty tarkkaan, on viestinnän ja markkinoinnin yksittäisten toimenpiteiden suunnittelu helpompaa ja kustannustehokkaampaa. Graafisen ohjeiston avulla halutun ilmeen säilyttäminen onnistuu myös ihmisten ja tehtävien vaihtuessa. -Henri Häkkinen
0 Comments
|
Kirjoittaja
Kirjoittaja on visuaalisen viestinnän suunnittelija ja yrittäjä. Blogiarkisto
1. Mitä visuaalisen viestinnän suunnittelija tekee ja mitä se maksaa? 2. Mikä on yrityksen visuaalinen identiteetti? 3. Muutama sana tekijänoikeuksista |