INTOVISUALS – GRAAFISTA SUUNNITTELUA
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
  • TYÖNÄYTTEET
  • SUOSITUKSET
  • CV
  • MAALAUKSET
  • YHTEYS

Lukemalla alla olevan visuaalisen viestinnän ostajan oppaan, saat käsityksen siitä mitä visuaalinen suunnittelu on. Myös suunnittelutyön tilaaminen minulta helpottuu alla olevan oppaan lukemisen myötä.


VISUAALISEN VIESTINNÄN OSTAJAN OPAS


Mitä visuaalisen viestinnän suunnittelija tekee?

Visuaalisen viestinnän suunnittelun lähtökohtana on saada asiat näyttämään houkuttelevilta. Visuaaliset suunnittelijat eivät tee pelkkää kaunista pintaa vaan ovat alansa asiantuntijoita tavoitteenaan tehdä maailma toimivammaksi, helpommin hahmotettavaksi ja viihtyisämmäksi. Visuaalisen suunnittelun avulla jaetaan tietoa, opastetaan oikeaan suuntaan ja mm. herätetään tunteita. Suunnittelutyön onnistuminen edellyttää taustatutkimusta, tavoitteiden ymmärtämistä, ideoiden ja tiedon rajaamista, jäsentelyä ja korjaamista. Kaikkien ratkaisujen tulisi olla perusteltavissa. Tämän lisäksi suunnittelijan täytyy tuntea ohjelmistot, formaatit sekä painotekniikat ja ymmärtää brändistä ja markkinoinnista.

Visuaalisen viestinnän tehtävänä on luoda lisäarvoa asiakkaalle

Visuaalisen viestinnän kolme tärkeintä tehtävää:
  1. Luoda yritykselle myyntiä, näkyvyyttä ja tunnistettavuutta. Visuaalinen ilme erottaa yrityksen kilpailijoista ja vetoaa asiakkaan järkeen ja tunteeseen.
  2. Symboloida yritystä ulkopuolisille sidosryhmille ymmärrettävästi ja vaikuttaa yrityksen imagoon ja maineeseen.
  3. Auttaa henkilöstöä ja sidosryhmiä vahvemmin identifioitumaan organisaatioon kertomalla sisältöön perustuva visuaalinen tarina.

Hyvä suunnittelija haluaa varmistaa, että ratkaisut johtavat asiakkaan menestykseen synnyttämällä kiinnostuksen ja toiminnan asiakkaan tuotetta tai palvelua kohtaan. Visuaalisen suunnittelijan vastuulla on typografian, värien, valokuvamaailman sekä graafisten elementtien avulla luoda mielenkiintoista ja oikeaa kohderyhmää puhuttelevaa sisältöä asiakkaan bisneksen edistämiseksi.

Mistä visuaalisen viestinnän suunnittelun hinta koostuu?

Visuaalisessa suunnittelussa maksetaan mm. laadusta, yksilöllisyydestä ja osaamisesta.  Hinnoittelu koostuu erilaisista työvaiheista, kuluista ja kustannuksista. Eri työvaiheita ovat, varsinaisen visuaalisen suunnittelutyön/ideoinnin lisäksi, mm. toimeksiantajan kanssa käytävät neuvottelut, konsultointi, aineiston kokoaminen, korjaukset, printit ja painovalmiin materiaalin lähettäminen. Ammattitaidon ja osaamisen lisäksi kuluja ja kustannuksia tuovat mm. työhuone, sähkö- ja puhelinkulut, työvälineet, tietokone, oheislaitteet, ohjelmistot, materiaalikulut, ammattikirjallisuus, ennakkoverot sekä lakisääteiset eläkemaksut.

Visuaalisen viestinnän suunnittelun työvaiheet:

  1. Tapaamme toimeksiantopalaverissa. Sovitaan yhdessä uusitaanko esimerkiksi yrityksen koko visuaalinen identiteetti vai tehdäänkö pelkkä logouudistus. Myös kilpailija-analyysi on hyvä tehdä tässä vaiheessa.

  2. Määritellään yhdessä kohderyhmä (segmentti), yrityksesi erilaistava tekijä (positiointi) sekä tavoite. On tärkeää tietää, mikä kohderyhmääsi puhuttelee ja tehdä sen mukaista visuaalista viestintää.

  3. Sovitaan heti aikatauluista, budjetista, toimitustavoista, yhteydenpidosta, oikeuksista jne. Näin molemmat tiedämme tarkasti mitä ollaan tekemässä ja missä aikataulussa.

  4. Ideointivaihe/konkreettinen suunnittelutyö. Suunnittelutyön onnistuminen edellyttää taustatutkimusta, tavoitteiden ymmärtämistä sekä ideoiden luomista ja rajaamista. Määritellään mm. typografia, värit, valokuvamaailma, graafiset elementit...

  5. Visuaalisen idean/konseptin esitteleminen. Tapaamme palaverissa jossa esittelen visuaalisen viestinnän ratkaisut.

  6. Korjaukset/muutokset/ viimeistely/painovalmiit materiaalit ja formaatit. Valmiiden materiaalien toimitus asiakkaalle.

  7. Tuloksen arviointi = asiakas antaa palautteen toimenpiteistä, ulkoasusta ja käytettävyydestä. Seuraan miten toteutetut markkinointitoimenpiteet ja aineistot toimivat ja kehitän niitä saavuttaaksemme parhaat tulokset.

Hyvä visuaalinen suunnittelu on:

  • mielenkiintoista ja inspiroivaa
  • luovaa, koska asiakkaan tarpeet on aina yksilölliset
  • vastaa kohderyhmän tarpeisiin ja on tarkoituksenmukaista
  • helpottaa ja selkeyttää elämäämme
  • avaa viestin sisällön ja rakenteen
  • on rehellistä, eikä lupaa liikoja
  • on esteettistä ja luo mielihyvää

Milloin uudistaa yritysilme?

Tavallista on, että visuaalista identiteettiä muutetaan organisaation strategisten linjausten muutoksen yhteydessä, fuusio- ja yrityskauppatilanteessa  tai johdon vaihtuessa. Myös tuote- tai palveluvalikoiman muutokset, uusi kumppanuus tai jokin muu konkreettinen muutos synnyttää tarpeen uudelle visuaaliselle ilmeelle tai sen päivitykselle. Muutosprosessissa yrityksen brändiarvot ja strateginen suunta on analysoitava, jotta uusi visuaalinen identiteetti tukee näitä ja jotta se heijastaa yrityksen kokonaisidentiteettiä. Ilmeen muutos ei saa koskaan olla pelkkä kosmeettinen seikka ilman substanssia.

Vaikka yrityksessä ei olisi tapahtunut suurta muutosta, voi visuaalinen ilme silti olla hyvä päivittää nykyaikaisemmaksi. Monet yritykset muokkaavat ilmettään hienovaraisesti ja huomaamatta nykyaikaiseksi.


Tekijänoikeudet

Mitä tekijänoikeus tarkoittaa?
Mikä tahansa taiteellinen teos voi saada tekijänoikeuden suojaa, jos se on omaperäinen ja itsenäinen. Esimerkiksi jos logon suunnitelleen graafikon teos ylittää teoskynnyksen, se nauttii tekijänoikeudellista suojaa eikä näin ollen muut osapuolet voi sitä ilman tekijän lupaa muokata.

Miten tekijänoikeus syntyy, kenelle ja kuinka kauan se on voimassa?
Lain mukaan tekijänoikeus syntyy sille henkilölle, joka on luonut teoksen. Teokseksi katsotaan mikä tahansa luovan työn tulos, joka on sen verran omaperäinen, ettei joku toinen tekisi täysin samanlaista (esim. logo, kirjan ulkoasu, kuvitus, valokuva, web-sivut…). Tekijänoikeussuojan saamisen kannalta tekijän iällä, teoksen käyttötarkoituksella, taiteellisella tasolla, tekniikalla tai materiaalilla ei ole merkitystä. Tekijänoikeus on voimassa tekijän eliniän ja 70 vuotta hänen kuolemansa päättymisestä.

Ideoita ei voi suojata
Tekijänoikeus suojaa teoksen ilmaisutapaa ja ulkomuotoa. Sen sijaan teoksen sisältämää ideaa, rakennetta tai tietoa ei suojata, joten ne ovat vapaasti jokaisen käytettävissä.

Esimerkki 1. (logosuunnittelun tilaus)
Asiakas tilaa suunnittelijalta yritykselleen uniikin uuden logon. Työn valmistuttua hän haluaa tehdä pieniä muutoksia logoon ja käyttää kolmatta osapuolta. Käy ilmi ettei asiakas ole halunnut hankkia logon muunteluoikeutta (vaan pelkän käyttöoikeuden) ja alkuperäinen suunnittelija (oikeudenhaltija) kieltää uuden muunnellun logon käytön. Ratkaisu: Asiakas teettää muutokset alkuperäisellä suunnittelijalla ja ostaa samalla uuteen teokseen täydet muuntelu- ja käyttöoikeudet. Näin ollen hän voi jatkossa tehdä/teettää logoon muutoksia ilmoittamatta siitä logon alkuperäiselle suunnittelijalle.

Esimerkki 2. (asiakaslehden tilaus)
Asiakas on tilannut 40-sivuisen asiakaslehden suunnittelutyön. Tilaukseen kuuluu suunnittelutyö ja lopputulos eli painovalmis PDF. Työn tilaajalle on myyty laaja käyttöoikeus, jonka laajuus määriteltiin kirjallisesti ennen työn aloittamista. Laaja käyttöoikeus oikeuttaa asiakkaan painattamaan ja myymään kyseiseistä asiakaslehteä niin paljon/monta kertaa kun hän haluaa. Sen sijaan alkuperäiskappaleen eli tietokoneella tehdyn tiedoston omistaa visuaalinen suunnittelija, johon hänellä on tekijänoikeus ja se pysyy tekijällä ellei erikseen sovita. Asiakas kuitenkin haluaisi itse tehdä muutoksia teksteihin/otsikoihin ja vaihtaa muutaman kuvan paikkaa seuraavaa painoversiota varten ja pyytää itselleen alkuperäistä taittotiedostoa. Ratkaisu: asiakas teetättää muutokset suunnittelijalla tai hän voi ostaa alkuperäisen taittotiedoston niin halutessaan. Jos asiakas haluaa sen ostaa, niin siitä sovitaan aina erillinen korvaus. Yleinen alan ohjeistus on, että avoimet taittotiedostot eivät oletuksena kuulu työn hintaan.

Summa summarum
Tekijänoikeudet saattavat olla vaikeaselkoisia asioita ja siksi niistä olisi hyvä sopia jo heti yhteistyön alkumetreillä mahdollisimman läpinäkyvästi.

-Henri Häkkinen


Ota yhteyttä niin kerron kuinka voin auttaa sinua:
044 283 6156
  |  henri.hakkinen@intovisuals.fi

Etusivu    |    Palvelut  |   Työnäytteet   |    Suositukset   |    CV   |    Yhteys    |    Tietosuojaseloste


Copyright © 2022 Intovisuals Oy – graafista suunnittelua   |   
044 283 6156  |  henri.hakkinen@intovisuals.fi
  • ETUSIVU
  • PALVELUT
  • TYÖNÄYTTEET
  • SUOSITUKSET
  • CV
  • MAALAUKSET
  • YHTEYS